Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания, посочват от

...
Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания, посочват от
Коментари Харесай

КНСБ: Работата под стрес повишава риска от сърдечни заболявания

Стресът на работното място  повишава риска от сърдечносъдови болести, показват от КНСБ.

Дългите часове работа  (55 часа на седмица и повече) водят до 1,1 пъти  по-висок риск от сърдечно-съдовите заболявания  и 1,3 пъти по-висок риск от инсулт спрямо работещите по-малко часове “, отбелязва синдикатът.

Изследвания демонстрират, че  при повече от 5 години работа на смени  се следят 1,07 пъти по-висок риск от  сърдечносъдови болести за всяка спомагателна година работа. Нощните смени в дълготраен проект се свързват с 1,1 до 1,2 пъти по-голям риск от предсърдно мъждене и коронарна болест на сърцето.

Приблизително половината европейски служащи смятат  напрежението за всекидневно събитие на своето работно място, на което се дължи съвсем половината от всички изгубени работни дни.

Признаците на стрес са:  човек се усеща смутен, възприятие на боязън, безпокойствие, суматоха, учестен пулс, сухота в устата, главоболие, проблеми със съня и др, допълват от КНСБ, като се базират на информация на Европейската организация по сигурност и здраве при работа.

Освен напрежението на работното място  в основата на сърдечносъдовите болести е и неподходящият метод на живот, като тютюнопушене, приложимост на алкохол, опиати, липса на физическа интензивност и други, ускоряващи атеросклерозата и метаболитната дисрегулация, допълват от КНСБ.

Наскоро  Евростат разгласи тревожна статистика , съгласно която през 2020 година в Европейски Съюз България е страната с най-голям дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдови болести – 61% от всички умряли.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР